2018. január 28. 

A rally célvonala Serrenkundában volt, nem messze Banjultól, a fővárostól. Mivel a város az Atlanti-óceán partján fekszik, ezért a főút mentén egymást követik a hotelek és éttermek, hiszen az utóbbi időben egyre több nyugat-európai turista választja a várost úticélként. 

Bár az idegenforgalom rohamosan nőtt az elmúlt évtizedekben, – különösen amint a kormány felismerte, hogy mennyit nyer vele a város – infrastruktúra szempontjából még nagy utat kell megtenniük. 

Marc felaánlotta autóját az gambiai iskolának

A Budapest-Bamako Rallyt 2005 óta rendezik meg rendszeresen. Ahogyan azt a neve is sugallja, a célvonal általában Mali fővárosa, Bamako. A terrorizmus és az emberrablások fenyegetése miatt azonban évről évre alaposan átgondolják a szervezők, hogy hová lenne a legbiztonságosabb szervezni a rally végpontját, ebben az évben pedig Gambia mellett döntöttek. 

Ez már a második év volt, hogy Gambia lett a rally házigazdája, és ez a felkészültségen is látszott. Hatalmas plakátok hirdették a több, mint 100 autó és terepjáró érkezését egy üres focipályára a Serrenkunda strand közelében. 

Mirek és Tomas szomorúan nézték, ahogy az új tulajdonos elhajtott a Discoveryvel

Sok autókereskedő, és hasonló érdeklődésű ember csak azért jelenik meg ilyenkor, hogy felvásárolják a terepjárókat, hiszen a legtöbb csapat azzal a tervvel indul neki az útnak, hogy az autókat majd eladják a célnál, ők pedig hazarepülnek. 

A rallyn való részvételről szóló elismervény

A rally emberek százait vonzotta az országba, jelentősen hozzájárulva a turisták számának növekedéséhez. Ha a Budapest-Bamako Rally végállomása továbbra is Gambia marad, akkor biztos, hogy a jövőben még fontosabbá válik majd az idegenforgalom szempontjából.

Az ünnepség során mindenki nagyszerűen érezte magát, hiszen végre elmondhattuk magunkról, hogy sikerült eljutni egy szub-szaharai országba úgy, hogy kisebb problémákat leszámítva minden rendben volt az utunk során. Ezek a blogbejegyzések sosem fogják visszaadni azt az élményt, amelyet ez a 16 nap alatt volt szerencsénk megtapasztalni. 

Mivel Evelin volt az, aki áthajtott a startvonalon, ezért jó lett volna, ha én lehetek az, aki áthalad a célon. Viszont pont aznap volt Evelin születésnapja, így átadtam neki, hogy ő vezessen, ezzel is megünnepelve a nagy napot. Egyszer azért majd én is szeretnék úgy születésnapot ünnepelni, hogy vagy 100 terepjáróval együtt áthajtok egy rally célvonalán!

Evelin hajtott át a célon is

Igen, ez az a Tesla, amely Európából indulva áthajtott a Szaharán, hogy eljusson végül Gambiába. Felette látható egy 80-as évekből származó Ford Fiesta, amely pár száz mérföldön keresztül szállított a tetőn egy lerobbant motorkerékpárt. Mindkettő izgalmas történet, amelyről később még beszámolunk.

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *