2018. február 1.  

Az ember azt gondolná, hogy Dakarnak és Észak-Koreának az égvilágon semmi köze nincs egymáshoz. Viszont Dakar egyik legfontosabb látványossága egy hatalmas és igen borzalmas szobor, amely állítólag az afrikai reneszánsz szimbóluma. Ezen a napon alkalmunk adódott alaposan körülnézni a városban, és ez a szobor is szerepelt a listánkon. 

Kilátás Dakarra

A Wikipedia szerint “az afrikai reneszánsz az a koncepció, hogy az afrikai emberek és nemzetek végül legyőzik majd azon kihívásokat, amelyekkel a kontinensnek jelenleg szembe kell néznie, és kulturális, tudományos és gazdasági megújulás vár rájuk.”

Ez a szobor mindent szimbolizál, csak az afrikai reneszánszt nem. És hogy akkor mit szimbolizál? Elsősorban rossz tervezést és korrupciót. Egy román építész tervezte és egy észak-koreai szobrász készítette el; utóbbi egyébként is híres arról, hogy ehhez hasonló hatalmas szobrokkal látja el Afrikát.

Egy ilyen országban, ahol minden egyes állami intézkedésnek azt a célt kellene szolgálnia, hogy javítson a borzasztó szegénységben élő állampolgárain, képesek voltak kifizetni ezért a szoborért 27 millió dollárt. 

Afrikai reneszánsz

Mielőtt ellátogattunk volna a szoborhoz,  végigsétáltunk a Soumbédioune piacon, ahol rengeteg szép műtárgyat, maszkot és kézműves apróságot találtunk.

Kicsit jobb volt a helyzet, mint a banjuli központi piacon, de sajnos itt is elég sok gond volt az árusokkal. 

Nem messze az afrikai kontinens legnyugatibb pontjától található az Egyesült Államok nagykövetsége. A hatalmas, jól védett épület a környékére is hatással volt.

Nagyon szép új villák és háztömbök épültek mindenhol, köztük szupermarketek is, amelyek elsősorban amerikai termékeket árusítanak.

Vacsora közben megterveztük a következő napot. Mi a Porschéval együtt észak felé haladunk majd, a mauritániai Nouakchott felé. Eközben Jim és Gyuri meglátogat majd egy helyi projektet, mivel épp azon vannak, hogy bővítsék az alapítványuk tevékenységeit. Afrikai gyerekeken segítenek, mindenképp nézz utána a munkásságuknak: Afrika Another Way.

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *