2018. február 7.   

Az elmúlt napokban tett hosszú utazásoknak a fő oka az volt, hogy túl sok mindent akartunk megnézni, túl rövid idő alatt. Marokkó elég nagy ország és rengeteg a látnivaló. Akár a természet, akár a történelem érdekel, Marokkóban rengeteg lehetőséget találsz. 

Következő célunk Mhamid volt. Meg akartuk nézni Erg Chigaga híres homokdűnéit, ahol a legmagasabb dűnék 300 méteres magasságban tornyosulnak felénk. 

A hideg anti-atlaszi klíma után ismét közeledtünk a forró szaharai időjáráshoz. Mondanom sem kell, hogy az út során látott tájak ismét lélegzetelállítóak voltak. Újra nagy távolságot tettünk meg, így elég későn érkeztünk Mhamidbe, ahol azt terveztük, hogy Auberge Kasbah-ban éjszakázunk. 

A Lonely Planet szerint szerveznek túrákat Erg Chigaga-ba, így azon túl, hogy nagyszerű visszajelzéseket olvastunk a helyről, még egy túrát is le tudtunk foglalni náluk. Erg Chigaga, szó szerint a semmi közepén van, így semmiképp nem akartunk egyedül elindulni. 

Kanyargós utak

Mhamid egy kis oázisváros a Szahara-sivatag szélén, és amint megérkeztünk ide, azonnal lehetőségünk volt megtapasztalni, hogy milyen trükkökkel veszik rá a helyiek a turistákat, hogy a saját vendégházaikban szálljanak meg. 

Miközben autóddal lassan haladsz a keskeny utcákon, úgy próbálnak megállítani, hogy bekiabálnak az ablakodon: „Te vagy XY Angliából, aki lefoglalt a vendégházamban egy szobát?” 

Udvariasságból letekered egy kicsit az ablakod, hogy válaszolj: „Nem, nem mi vagyunk azok”, de akkor már elkövetted azt a hibád, hogy beszédbe elegyedtél velük.

Toyota Land Cruiser Prado

Nagyon meggyőzőek és valószínűleg teljesen ártalmatlanok is, tehát ha nincs foglalásod sehol vagy nem néztél ki előre egy vendégházat, akkor bizony elég nehéz lesz nemet mondanod. Tapintatosan elutasítottuk az általuk felkínált túrákat, és Auberge Kasbah felé indultunk.

Auberge Kasbah egy fantasztikus hely. Hagyományos marokkói stílusban épült (ha jól tudom sárból és agyagból, de nem vagyok benne teljesen biztos), a légkör pedig remek.

Forró mentateával várnak, a szakács pedig gyorsan elkészít számodra egy finom saslikot vagy tajine-t. Ha Mhamidban szeretnél megszállni, akkor nem hiszem, hogy ebben az árkategóriában ennél jobb helyet találnál. Ráadásul Ahmed, aki a hely tulajdonosa és mellette sivatagi idegenvezető, egy igazán csodálatos és vicces házigazda volt.

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *