Legfontosabb overland felszerelések avagy mit használunk mi – Első rész: Biztonság

Mostantól nem csak arról írok, hogy hol vagyunk és mit csinálunk, hanem bejegyzések sorát indítom el azzal, hogy rátérek az általunk használt legfontosabb overlanding felszerelésekre. Leírom, hogy mit használunk ezen az úton, illetve a teljesség igénye nélkül igyekszem minden olyan hasznos információt megosztani, amit ĺmár megtanultunk az utazásaink során. 

Nézőpontunkat elsősorban az általunk használt meglehetősen kompakt jármű, az aktuális útiterv és a korábbi 25 000 mérföldnyi utazásunk formálta  (az erről készült beszámolók egy részét ezen az oldalon eléred). 

Ebben a bejegyzésben a biztonságról lesz szó – mi az, amit magunkkal viszünk, és hogy készültünk fel. 

Elsősegély tanfolyam

Elsősegély tanfolyam

Először is, még az indulás előtt részt vettünk egy egy napos elsősegély tanfolyamon. Egy alap tanfolyamra kell gondolni, ami elsősorban a járművekkel, illetve a közlekedéssel kapcsolatos balesetekre korlátozódott.

Mindketten elvégeztünk már egyet korábban is, viszont az olyan régen volt, hogy a tanfolyam anyaga teljesen új volt mindkettőnk számára. Remélhetőleg a tanultakból semmit nem kell majd hasznosítanunk az utunk során. 

Elsősegély doboz

Elsősegély doboz

Magától értetődő, hogy mindig van nálunk elsősegélydoboz. Egyetlen overlanding jármű, sőt, egyetlen jármű sem közlekedhet úgy, hogy ez nincs benne. 

Két készletünk van. Az első egy kicsi, amely bármikor elérhető: ahogy kinyitjuk a hátsó ajtót, rögtön ott van kéznél, ott van szem előtt, úgyhogy még tudat alatt is folyamatosan észleljük. Ez csak egy kisebb doboz az olyan apró sérülésekhez, mint a vágások vagy a zúzódások. 

Sürgős elsősegély felszerelés

Ilyet szinte bárhol beszerezhet az ember, viszont a nagyobb készletet már egy szakértő segítségével állította össze Evelin. 

Ebben is ugyanúgy megtalálható minden fontos kötszer és egyéb felszerelés, ami különböző traumák, égési és egyéb sérülések kezeléséhez szükséges. Ám ez sokkal több egy egyszerű elsősegélydoboznál, mivel egy piknik táskát alakítottunk át hozzá, vagyis egy csomó olyan orvosságot is tartalmaz, ami egyéb problémákra lehet megoldás. A belseje több részre van osztva, vagyis könnyű benne tárolás. 

Akár megfázásról, akár egy hirtelen allergiás reakcióról legyen szó, ebben a táskában biztos, hogy lesz rá megoldás. Még elsősegély-takaró is van. 

Tűzoltó készülék

Az utazásaink soránk az egyik legnagyobb veszélyt a tűz jelenti. Overlanding során gyakran vezetsz olyan helyeken, melyek távol esnek a civilizációtól, vagyis a segítség is távol lesz, ha felgyulladna az autód.

Akár száraz fű szorul az alsó lemezek és a felfüggesztés bármely részébe, akár a forró motortól vagy a kipufogócsőtől gyullad be a magas fű, fontos, hogy azonnal reagálj. Ezért kell, hogy mindig legyen nálad tűzoltó készülék!

Nálunk két 1 kg-os készülék is van, az autó mindkét oldalában: ahogy kinyitod az ajtót, azonnal ott van kéznél. Én magam is utánanéztem a témának, de megkérdeztem egy szakértőt is, aki tűzoltókészülékekkel foglalkozik. 

Tűzoltó készülék

A legnagyobb probléma, amivel szembesültem, az az volt, hogy egy ilyen kis készülékkel csak egy olyan tüzet tudsz eloltani, ami épphogy belobbant, vagy ami még nem terjedt el, viszont a kocsit elnyelő lángokkal már semmit nem tudsz kezdeni. 

Bár a tűz elég nagy aggodalomra ad okot, a súly miatt mégsem viszünk magunkkal egy nagyobb, 5 kg-os készüléket. Ehelyett elkerülünk minden potenciálisan veszélyes terepet, illetve mindig igyekszünk nagyon óvatosnak lenni. Ennek ellenére azért csak megnyugtat a gondolat, hogy a két tűzoltókészülék azért ott van velünk az autóban.

Paprikaspray

Szerettem volna valami önvédelmi eszközt beszerezni, hogy ne csak a puszta kezemre kelljen hagyatkozni (amivel valószínűleg nem is mennék túl sokra). Nagyobb kések vagy fegyver szóba se jöhetett.

Talán egy baseballütő jó fegyver lehetne, de az is csak közelről, plusz elég nagy. Így jutottam végül arra, hogy veszek egy paprikasprayt. Sosem próbáltam, és remélem nem is kell majd soha használnom, viszont így legalább kicsit nyugodtabb lehetek. 

Paprikaspray

Abban nem vagyok biztos, hogy az utunk során meglátogatott országok mindegyikében legális-e a paprikaspray használata, viszont inkább kerüljek emiatt kellemetlen helyzetbe, mint amiatt, hogy nem tudom megvédeni magunkat egy olyan helyzetben, amikor ránk támad valaki vagy valami. 

Ablaktörő és biztonsági öv vágó

A fentieken kívül felszereltem még egy biztonsági szerszámot, amely baleset esetén életmentő lehet. Ez az egyszerű kis szerszám az autó belsőjében a tetőre lett felszerelve, hogy bárki elérhesse.

Felhasználható arra, hogy az ablakok kitörésével csináljunk egy vészkijáratot, de egy gyors mozdulattal a biztonsági övek is elvághatók vele, ha nem működne a gomb.  

Az iOverlander “Warning” kategóriája

Az overlanding utakra való felkészülésnél fontos, hogy összegyűjtsd az összes fontos információt, hiszen ezzel jelentősen növelheted az utad biztonságát. 

Az útvonal megtervezése az első lépés. Amikor megvan a vázlat, utánajárhatsz, hogy vannak-e olyan területek, amelyeket el kell kerülnöd az utazásod során. Ez vonatkozhat konkrét országokra, de országrészekre vagy kisebb kerületekre is. 

Mi például azt próbáljuk épp megtervezni, hogy hogyan fogunk eljutni a Kaszpi-tenger másik oldalára. Ez elsősorban logisztikáról szól, de részben annak ellenőrzéséről is, hogy vannak-e veszélyes területek a megtervezett út mentén. A mainstream média nem mindig a legjobb forrás ahhoz, hogy ilyen információk birtokába juss. 

A legjobb információkat olyan emberektől kapod majd, akik már jártak az adott területen. Az utazási fórumok remek kiindulópontok a kutatodásban, ilyen például a Lonely Planet online fóruma, de az overlanderek számára a legrelevánsabb információk mégis az iOverlander alkalmazásban találhatók.

 iOverlander asztali verzió

Az asztali verziót használva beállítottam egy szűrőt, hogy megkapjam a Warning kategória összes bejegyzését, majd elolvastam azokat az elsőtől az utolsóig.

Nemcsak óvatosságra intő figyelmeztetéseket találtam a tervezett útvonalunk mentén (egyikük sem volt riasztó), de az olvasottak hatására kialakult bennem egy általános elképzelés arról, hogy mi történik általában az overlanderekkel azon a területen- korrupt rendőrségtől kezdve az utcai rablótámadásokig -, és hogy ezek hol fordulnak elő a leggyakrabban.

Ha ugyanezt a gyakorlatot te is elvégzed az indulás előtt, akkor elég jó képben leszel, hogy mely területeket kell elkerülni – ha pedig történik valami, akkor releváns információval rendelkezel majd arról, hogy a többi overlander hogyan reagált hasonló helyzetben

Ha történik valami, akkor feltétlenül osszd meg az információkat az iOverlander webhelyen! A két legfontosabb dolog, amit mindig szem előtt kell tartani: használd a józan eszed és mindig légy óvatos. 

Overlanding

Légy felkészült és vigyázz magadra

Dióhéjban tehát mi így készültünk fel arra, hogy az 5-6 hónapos Budapesttől Szingapúrig tartó utunkat a lehető legnagyobb biztonságban tehessük meg. 

A sorozat következő bejegyzésében a navigációhoz használt készülékekről írok majd. 

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *